KATALOG
NASIENNY



KATALOG
PRODUKTÓW



ENGLISH
CATALOGUE



Nasiona warzyw
Gatunek: SELER KORZENIOWY

Seler korzeniowy – Apium graveolens L. var. rapaceum Mill.
Rodzina:Baldaszkowate-Apiaceae
Pochodzi od dziko rosnącego w Europie, Północnej Afryce, Azji Zachodniej selera błotnego. W czasach starożytnych seler stosowany był jako roślina ozdobna i lecznicza. Seler korzeniowy jest uprawiany dopiero od XVIII wieku.
Korzeń spichrzowy selera zawiera duże ilości soli mineralnych: potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu i żelaza i niewiele witamin z grupy B i witaminy C. W blaszkach i ogonkach liściowych tego warzywa znajduje się więcej soli mineralnych i witamin niż w korzeniu. We wszystkich częściach selera znajduje się olejek eteryczny pobudzający apetyt, trawienie i czynność nerek.
Wymagania:jest rośliną klimatu umiarkowanego,jko roślina błotna, seler potrzebuje do swego wzrostu dużo wody. W czasie całego okresu wegetacji wilgotność gleby powinna przekraczać 60% ogólnej pojemności wodnej. Warzywo ma duże wymagania glebowe. Udaje się jedynie na glebach o dobrej strukturze, zasobnych w substancje organiczne, dobrze zatrzymujące wodę, ale nie podmokłych i nie znosi gleb kwaśnych.
Z uwagi na długi okres wegetacji oraz na długi okres kiełkowania nasion uprawa tego warzywa w gruncie możliwa jest jedynie z rozsady Ważne jest aby rośliny nie były sadzone głębiej niż rosły w czasie produkcji rozsady. Najlepiej przechowuje się selery w kopcach, przy czym niezbędne jest dokładne przesypywanie piaskiem tak by poszczególne korzenie nie stykały się ze sobą. Plon z 1 ha 15-25t.
 
       ODMIANY W OFERCIE PNOS
Odmiana: Albin
wysoka jakość zgrubienia

Odmiana tworząca bardzo duże, kuliste zgrubienia korzeniowe bez pustych przestrzeni. System korzeniowy wyrasta z dolnej części zgrubienia. Miąższ koloru białego, nie zmienia barwy po ugotowaniu, ani po zamrożeniu. Rośliny nie zawierają antocyjanu. Odmiana bardzo plenna, uniwersalna w użytkowaniu, przeznaczona na zbiór jesienny i dobrze przechowująca się przez zimę. Jakością i plonem konkuruje w gospodarstwach towarowych z odmianami holenderskimi (Monarch, Mentor) przewyższając je zdrowotnością.



Liczba nasion: 2500-2700 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,1-0,2 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada II-2 dekada III
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 20x30 cm
Wegetacja: 240-280 dni
Termin zbioru: 2 dekada X-1 dekada XI
Gramatura: 0.5, 10 g
Odmiana: Edward

Odmiana wczesna, plenna, posiadająca małą rozetę liściową. Zgrubienie korzeniowe prawie kuliste, nieco spłaszczone. Miąższ ścisły, biały, jędrny, aromatyczny. Odmiana przeznaczona do bezpośredniego spożycia i do przechowywania.



Liczba nasion: 2500-2700 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,1-0,2 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada II-2 dekada III
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 30x45 cm
Wegetacja: 240-280 dni
Termin zbioru: 2 dekada X-1 dekada XI
Gramatura: 1, 10 g
Odmiana: Zagłoba
zgrubienia 800-1200g

Odmiana o dużych (0,6-1,1 kg) zgrubieniach kształtu kulistego z gładką i bardzo jasną skórką. Charakteryzuje się cienkimi nisko osadzonymi korzeniami, co znacznie ułatwia ich zbiór i czyszczenie, jak również wzniesionymi liśćmi. Miąższ biały zwięzły bez pustych przestrzeni i przebarwień antocyjanowych. Bardzo aromatyczny, nie ciemnieje po ugotowaniu. Odmiana bardzo plenna 50-70 t/ha, wyróżniająca się stabilnością plonowania, dobrą strukturą plonu oraz wysoką tolerancją na septoriozę. Polecana zarówno na wczesny zbiór pęczkowy, do bezpośredniego spożycia, suszenia oraz długiego przechowywania.



Liczba nasion: 2500-2700 szt. w gramie
Norma wysiewu: 0,1-0,2 kg/1ha
Termin wysiewu: 2 dekada II-2 dekada III
Termin sadzenia: 2 dekada V
Rozstawa: 30x45 cm
Wegetacja: 240-280 dni
Termin zbioru: 2 dekada X-1 dekada XI
Gramatura: 1, 10 g

Źródła inne niż własne:
http://pl.wikipedia.ogr
http://warzywa.rolnicy.com